RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Extreme hitte of hagelstenen

Andere bestemming, ander tijdstip: Nederlanders passen vakantieplannen aan vanwege het weer

Drukte op Schiphol in de zomervakantie (beeld ter illustratie). Beeld © ANP

Op weergebied was 2023 een jaar van uitersten. Daarom passen we dit jaar massaal onze plannen voor de zomervakantie aan, blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

De monitor houdt de vakantieplannen bij van Nederlanders en inwoners van een aantal andere Europese landen. Volgens NBTC geven Nederlanders van alle onderzochte nationaliteiten het sterkst aan hun vakantie aan te passen vanwege het weer. 

"Wat we vooral zien is dat 38 procent zegt dat extreem weer invloed heeft op waar ze op vakantie naar toe gaan, dus wat ze boeken", vertelt Dorine de Gast van NBTC aan Editie NL. "Ruim de helft van die groep geeft vervolgens aan dat ze hun vakantieplannen ook daadwerkelijk aanpassen door dat extreme weer."

Meer lastminute-vakanties

Van de groep mensen die aangeeft dat het weer een rol speelt bij hun vakantiekeuze, zegt 18 procent daarom vaker lastminute te boeken. "Dan kunnen ze de juiste keuze maken voor een fijne bestemming", zegt De Gast. 

Sommige mensen passen niet hun bestemming aan, maar kiezen er juist voor om in een andere periode op vakantie te gaan. "Die zijn er wel in mindere mate dan de mensen die hun bestemming aanpassen", zegt De Gast. "Zo'n 43 procent."

Zomervakantie
Lees ook:
Zomervakantie terug naar vier weken? In Spanje denken ze daar heel anders over
Dat mensen eerder geneigd zijn hun bestemming aan te passen dan de periode waarin ze op vakantie gaan, is goed te verklaren. "Dat komt door de schoolvakanties en de bouwvak", licht De Gast toe. "Daardoor kunnen mensen gewoonweg niet van periode wisselen." 

Meivakantie

Het weer leidt vooral in het zuiden van Europa tot problemen. "Extreme hagel in Italië veroorzaakte evacuaties en hoge temperaturen, droogte in Spanje zorgde ervoor dat er geen zwembadjes gevuld mochten worden", vertelt Marc de Jong van Buienradar aan Editie NL. "Veel mensen zeggen daarom bijvoorbeeld: Spanje in de zomer ga ik niet meer doen, maar wel in de meivakantie."
 
Trendmatig is de verwachting dat het warmer wordt en dat er meer extreme droogte optreedt, zegt De Jong. "Er is sprake van hitte en de regenval gaat door. Dat klinkt misschien als een contradictie, maar warmere lucht kan meer vocht bevatten, dus ook extreme regenval komt vaker voor."

Meerdere factoren

Tegelijkertijd is extreem weer niet de enige factor waar mensen rekening mee houden om hun vakantie te bepalen. "Het hangt natuurlijk ook samen met prijzen van een reis en in een land én hoe duurzaam de vakantie is", vervolgt De Gast van NBTC. "Bijvoorbeeld het ernaartoe reizen: moet je met het vliegtuig of kun je met de auto? Maar vooral de invloed van het extreme weer op onze keuzes is sterk gegroeid."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook